GLOBALSITE
       
  Xypex felhasználók
  Tervezők
  Kivitelezők
  Betongyártók
 
 

Xypex a kivitelezőknek

  A Xypex betonszigetelő termékcsalád a kivitelezők által világszerte több mint harminc éve tesztelt és bizonyított.
   
  » Alkalmazási vázlatrajzok
» Termékadatlapok
» Műszaki adatlapok
» Biztonsági adatlapok
» Teljesítmény nyilatkozatok
» Tanúsítványok, engedélyek
» Xypex alkalmazás
» Beépítési videó
» Garancia
A Xypex termékekkel és azok alkalmazásával kapcsolatos további információkért tanulmányozza a Gyakran ismételt kérdések menüben találhatókat.: Xypex GY.I.K.

1. A betonszerkezet pozitív, vagy negatív oldalán előnyösebb a Xypex használata?

Válasz

Általában azt javasoljuk, hogy ha hozzáférhető, a Xypex speciális bevonatot a betonszerkezet pozitív (vízzel támadott) oldalán alkalmazzák a maximális hatásfok érdekében. Ezért az új tervspecifikációk szinte mindig a Xypex speciális bevonat pozitív oldali használatát követelik meg. Ha azonban a pozitív oldal nem hozzáférhető, például alagút projekteknél vagy meglévő betonszerkezetek felújításánál, akkor a Xypex speciális bevonat alkalmazható a negatív oldalon is a hidrosztatikai nyomás miatt.


2. Miben különbözik a Xypex a többi szigetelőanyagtól?

Válasz

A Xypex kristályos betonszigetelési rendszer jelentősen különbözik a hagyományos szigetelőanyagoktól (membránok, műgyanták, cementbázisú vakolatok, stb.)

 • A Xypex egy kristályos szerkezetet hoz létre mélyen a beton szerkezetében a pórusokon és a kapilláris utakon keresztül, így akadályozza meg a víz és az agresszív vegyszerek behatolását. Ezzel ellentétben a felületi akadályt képező termékek csak a beton felszínét szigetelik.
 • Mivel a Xypex vízszigetelő hatása nem függ a felületi tapadástól, ezért ellenáll a szélsőséges hidrosztatikai víznyomással szemben is.
 • A Xypex 0,4 mm repedéstágasságig lezárja a hajszálrepedéseket.
  Szemben a hagyományos bevonatokkal, nincs kitéve sérülésnek, romlásnak a Xypex-es szigetelés.
 • A Xypex-et úgy tervezték, hogy állandó és újra aktiválódik, ha víz van jelen, tehát öngyógyító.

A legtöbb cementkötésű bevonat egy egyszerű felületkezelés, hatása teljesen attól függ, hogy meddig képes megfelelően kötődni a beton felületéhez. Az ilyen bevonatok általában tartalmaznak egy latex-módosítót, amely miatt a bevonat kevésbé átjárható/lélegző, de kötőanyagként jobban tapad a felületre. Ezek csak felületi kezelések, és hátrányuk, hogy korlátozzák a beton lélegzőképességét. Nem alakítanak ki kristályokat a betonszerkezetben, és nem hatásosak hidrosztatikai nyomás jelenlétekor sem.


3. Alkalmas-e a Xypex a betonfelületen kívül más felületek kezelésére?

Válasz

A Xypex teljes mértékben kompatibilis a beton kémiai szerkezetével helyszínen öntött, előre gyártott vagy lőttbeton esetében. Egyéb cementbázisú anyagokon történő alkalmazás előtt konzultáljon munkatársainkkal vagy a Xypex helyi képviselőjével. Önmagában ezen az elven nem alkalmas vágott mészkő, agyag tégla, fa, fém, aszfalt vagy más, nem-beton építőanyagok esetén.


4. Hol célszerű alkalmazni a Xypex-et?

Válasz

Tipikus Xypex alkalmazások a következők:

 • alagutak
 • előregyártott betonelemek, csövek
 • épület alapok, parkolók, mélygarázsok
 • erőművek, közművek
 • földalatti betonszerkezetek
 • gátak
 • hidak
 • ipari betonszerkezetek, aknák
 • tengeri szerkezetek
 • szennyvízgyűjtés és -kezelés
 • vízkezelő medencék

5. Lehet-e a beton nedves a Xypex bevonat felvitelekor?

Válasz

Igen.
Sőt a betont vízzel kell telíteni a Xypex speciális bevonat felhordása előtt. A Xypex termékeknek szüksége van nedvességre a kristályok betonszerkezetben történő kialakulásához és növekedéséhez. A nedvesség jelenléte az utókezelés/érlelés esetén is elengedhetetlen, hogy megfelelő legyen a kötés a bevonóanyag és a beton között.


6. Milyen hosszú ideig tart a Xypex szigetelőanyag hatása?

Válasz

Eltérően a legtöbb más szigetelési rendszertől, a Xypex kezelés a beton szerves részévé válik. Ez az egyedülálló kristályos növekedés normál körülmények között nem fog tönkremenni, sőt víz jelenlétében a kristályosodási folyamat újraindul. A kristályosodási folyamat befejezését követően visszabomlás nincs, a Xypex hatása állandó, megegyezik a beton élettartamával.


7. Alkalmazható-e a Xypex a betonszerkezetek negatív oldalán?

Válasz

Igen.
Igaz, hogy a Xypex speciális bevonóanyagot bevonatként visszük fel a beton felületére, de vízszigetelő hatását nem a felszínen fejti ki. A nedvesség és a vegyi reakciók hatására a Xypex a betonszerkezet szerves részévé válik. Ezért a Xypex speciális bevonatot erős hidrosztatikai nyomás esetén lehet alkalmazni akár pozitív, akár negatív oldalon is.


8. Melyek a Xypex legfontosabb előnyei a kivitelezők szempontjából?

Válasz
 • Alkalmazási útmutató lépésről-lépésre
 • Időt takarít meg, gyorsítja a kivitelezést
 • Redukálja a helyszíni munkaerőigényt és szakmunka szükségletet

A Xypex-nek számos előnye van a hagyományos, felületi akadályt képző szigetelésekkel szemben. Az egyedülálló Xypex Kristályos Technológia kiváló termékeket és rugalmas felhasználási lehetőségeket kínál a kivitelezők számára. Bevonatként, száraz szóróanyagként vagy adalékszerként; felkenve, helyszínen kiöntve, lőttbetonként vagy előregyártásban; betonjavításoknál – a minden területen könnyen alkalmazható Xypex elégedettséget és magabiztosságot garantál a kivitelezők és megrendelőik számára.


9. Lehet-e festéket vagy egyéb burkolóanyagot alkalmazni a Xypex termékekkel kezelt betonfelületen?

Válasz

Igen.
A Xypex termékekkel kezelt betonfelület a kristályosodási idő eltelte után (kezelést követő 15-20 nap után) festhető, epoxi bevonatok és egyéb befejező termékek felvihetők rá, burkolható. Kivételt képeznek a cementbázisú vakolatok, mivel ezeket a Xypex kristályosodás kezdetekor az érlelés ideje alatt lehet és kell felvinni. Részletesen lásd a Speciális bevonatok alkalmazása / Befejező lépések menüben, vagy konzultáljon munkatársainkkal.


10. Miben különbözik a Xypex bevonati rendszer a többi cementkötésű bevonattól?

Válasz

A legtöbb cementkötésű bevonat egy egyszerű felületkezelés, hatása teljesen attól függ, hogy meddig képes megfelelően kötődni a beton felületéhez. Az ilyen bevonatok általában tartalmaznak egy latex-módosítót, amely miatt a bevonat kevésbé átjárható/lélegző, de kötőanyagként jobban tapad a felületre. Ezek csak felületi kezelések, és hátrányuk, hogy korlátozzák a beton lélegzőképességét. Nem alakítanak ki kristályokat a betonszerkezetben (azzal ellentétben, amit néha képviselnek), és nem hatásosak hidrosztatikai nyomás jelenlétekor sem.

A Xypex kristályos betonszigetelési rendszer jelentősen különbözik a hagyományos szigetelőanyagoktól (membránok, műgyanták, cementbázisú vakolatok, stb.).

 • A Xypex kristályos technológia a beton belsejében fejti ki hatását. Ezzel szemben a hagyományos, akadályt képző vízszigetelések csak a beton felszínén működnek.
 • Mivel a Xypex vízszigetelő hatása nem függ a felületi tapadástól, ezért ellenáll a szélsőséges hidrosztatikai víznyomással szemben is.
 • A Xypex 0,4 mm repedéstágasságig lezárja a hajszálrepedéseket.
 • Szemben a hagyományos bevonatokkal, nincs kitéve sérülésnek, romlásnak a szigetelés.
 • A Xypex végleges és újra aktiválódik, ha víz van jelen, tehát öngyógyító

   
   
   
  Mentse a fájlokat és az erdőket!
Csak akkor nyomtasson,
ha valóban szükséges!
Felhasználási feltételek © Xypex Chemical Corporation © ASTOP Magyarország Kft. Kövessen minket a közösségi médiákban: